“Türkiye obez bir ülke olmaya doğru ilerliyor”
Özel Medicabil Hastanesi Obezite hakkında bilgilendirme toplantısının birincisi gerçekleştirildi.
Özel Medicabil Hastanesi ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Özel Medicabil Hastanesi’nin doktorları, obezite ile mücadele eden hastalar, psikolojik danışma ve rehberlik ile beslenme uzmanları katıldı.
Gerçekleştirilen obezite söyleşisinde, obezite tedavi yöntemleri, yeme bozukluğu, duygu durumuna bağlı gelişen obeziteler, ideal kilonun kişiye göre düzenlenmesindeki kıstaslar ve kilo korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verildi.
Obezite hastalarının duygu ve düşüncelerinin alındığı söyleşide konuşan Özel Medicabil Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Vedat Ofluoğlu, “Her 3 kişiden biri obez ve ilerleyen yıllarda bu sayı artacaktır. Obez bir ülke olmaya doğru ilerliyoruz. Burada önemli nokta verilen kiloların geri alınmasını engellemek. Kilo bizim tüm hayatımızın kalitesini düşürüyor. Bizim önceliğimiz enerjiyi yakan kas birimi ve kas kütlesi. Kas kütlesini artıracak çalışmalar yapmalıyız" dedi.
"SAĞLIK BİR BÜTÜNDÜR"
Sağlığın bir bütün olarak ele alınması gereken bir konu olduğunu belirten Uzm. Diyetisyen Merve Bahtiyar, "Sadece bedensel ve fizyolojik olarak değil, psikolojik olarak da sağlıklı olmalıyız. Sağlığı bir bütün olarak düşünmeliyiz. Tek düze bir beslenmeyle hareket etmemeliyiz. Her şeyden az az ama sık sık yemeliyiz. Yemeği bedeninin bir ihtiyacı olarak görmeliyiz. Sadece gereken düzeyde tüketmeliyiz" ifadelerini kullandı.
“DUYGU DÜZENLEME KİLO KORUMADA ÖNEMLİ BİR ETKEN”
Duygu düzenleme ve kendini yatıştırma becerisi yöntemleri hakkında Aile Danışmanı ve Psikolojik Danışma Uzmanı Gökçe Ağaoğlu da, "Değişken kontrol edilemeyen duygular yemek yeme alışkanlığını tetikleyebiliyor. Ebeveynler çocuklarının alanlarına çok müdahil olduğunda ya da işgal ettiğinde, çocuklar kendini korumak ve tepki göstermek amacıyla fazla yiyebilir. Bunun tam tersi de yemeyebilir. Düzensiz yeme alışkanlıkların altında travmalar, cinsel taciz gibi olaylar olabilir. Duygusal tetiklemeler sırasında daha sakinleşmeli ve yavaşlamalıyız. Hangi duyguyla yemek yediğimizi tespit etmeliyiz" diye konuştu.